Kindle, egy majdnem hasznalhato gadget

2009.05.14. 18:04 | kutyacica | 7 komment

Címkék: gép idiocracy

Olvastam ma egy cikket a /.on a Kindle kapcsan amit erdekesnek talaltam, ebben a posztban errol irok egy picit.

Amikor eloszor olvastam a Kindle 2.0-rol, ket dolog jutott az eszembe. (Kivarom... ok.) Az első az volt, h ez egy kurva jó cucc lehet, de ha maga a termék nem jön be, a fő innováció (végre!!! verőfényben is olvasható kijelző) előbb-utóbb tuti megjelenik minden más digi kijelzős cuccon is. Magam reszerol peldaul 1bol arra gondoltam, ez milyen idealis lenne cikkeket olvasni. A másik, hogy kiváncsi vagyok, az amazon hagyja-e majd, h a Kindle leginkább a piracy controversy-k által válljon ismertté, mert lássuk be, ez a termék az első ami reálisan megnyitja az utat a könyvek elkalózkodása felé. Aztan jottek ki a reszletek es beigazolodni latszottak a felelmek: csak az igy ugy letoltottet, meg csak a kindle-on, szoval mar megint a jo oreg nem a tied, hiaba fizetsz erte balfasz TOS. Sajnos, egyenlőre nagyon úgy tűnik, h az Amazonnak nem sikerül találnia olyan üzleti modellt, ami felnő a 2009es kihivásokhoz és inkább öröklik az összes problémát a zeneipartól.

Kiváncsian várom, mennyi ideig fog tartani, amig eljutnak például ugyanarra a felismerésre mint az Apple és elfelejtik a DRM-et a picsaba. Addig meg marad annyi, h elobb utobb a fejlesztesbe olt dollar tizmilliokat koszonve szepen a tobbi gyartohoz is atszivarog majd az IP es vegre a parkban is ugyanugy lesz hasznalhato a netbook/iPod/etc. mint a szobaban. Koszonjuk Amazon, nearmiss.

Mindez 1ébként a legutóbbi killswitchekről kijött hirről jutott eszembe és leginkább azért irtam meg a bejegyzést mert ez a /. komment tetszett es be akartam copyzni:

Sure you break copyright law when you download. The problem is people break laws all the time when laws don't work.

I don't smoke marijuana; however, I know plenty of people who do. This situation has existed since before I was born. People, and politicians (they don't count as people), have discussed making marijuana legal. It may never happen in my lifetime. That does not stop people from recognizing bad law.

Copyright is there to protect the artist. I see little artistic protection in copyright law. I see corporate protection. I don't think I am the only one who sees this, hence all the downloads.

People will NOT obey an unjust law. When corporations declare that they sold you a license instead of a product and start turning off access to what the customer paid for...well, you reap what you sow. There are not enough lawyers out there to sue everyone who downloads. Ask the RIAA if you don't believe me.

Besides, downloaded stuff just works better. I hate to tell all those coke-sniffing, mistress pampering executives at all those corporations that their business model sucks donkey-dick, but I have to. Downloads don't pester people with advertisements. They start up immediately. They play the entire content. You can change direction when you want. You can shift the content to other media. Shit! What's not to like? Except that we do cheat the artist. That cannot be denied. We must find a way to support the arts, and dump the middle-man. That middle-man is getting in the way of culture.

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowjacket.blog.hu/api/trackback/id/tr491121810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viti2 (törölt) 2009.05.14. 18:16:58

Hát azért ez a komment elég keményen demagóg. "Ha rossz a szabály, akkor nem kell alkalmazni" Na kinek a híres mondása ez??? Csoki a megfejtőnek. Attól még, mert a szellemi termék kevésbé megfogható, mint mondjuk a kenyérsütés nem vagy jogosult elvenni. A középső ember kihagyása meg szép dolog, csak nem valóságos. Ha narancsot veszel a közértben nem szidod a mocsok exportőrt, aki megdrágítja a gyümölcsöt... azt nem akarja direktbe az előállítótól venni? (a fenti kommentem álszentségre utalhat)

kutyacica 2009.05.14. 18:26:20

@Viti2: a kbsok balfasz idiota droidok es/vagy demagog manipulatorok (megfelelo resz alahuzando), de ettol meg a DRM nem lesz hasznosabb.

Nem az Intellektual Property alapveto vedelmevel van a gond. Szep kis informatikus lennek (v leszek v mi, bar mar tulajdonkeppen van 1 diplomam), ha alsorendubbnek tartanam a szellemi termeket, vagy az eloallitojat.

A gond azzal van, hogy azok a megoldasok, amiket a videojatek ipartol a zeneiparon at mostmar a konyvpiacig is latok mindenhol, ahogy a komment lenyegi resze megjegyzi, hasznavehetetlenul korlatozo erejuek. En megvenni akarom az mp3-at, pont ugy ahogy a narancsot, ahogy a peldad mondja. Ahhoz mit szolnal, ha a narancsot arulnak ugyan a piacon, de azt mondana a kofa h csakis az o altal forgalmazott poharba facsarhatod bele, az o altal forgalmazott facsaroval es helyben kell meginni, haverod nem kortyolhat belole es azt meg azonnal felejtsed el, hogy tortat sutsz belole? Na ugye. Es a gond akkor kezdodik, ha csak ilyen balfasz modellben aruljak a narancsot.

En ugy latom, hogy a digitalizacio eloszor a forgalmazonak lehetoseg. Ha viszont nem, vagy visszael vele, akkor az elet utat tor maganak es a felhasznalok ragadjak meg elobb utobb es megteremte isten a torrentet. Aki azt megerti, az sikeres termeket tud gyartani. Aki nem, annak marad a pereskedes. Csak el ne felejtsuk elobb zsebre tenni a fobirot meg a nyomozotisztet (na ez mar tenyleg a pofatlansag csucsa amugy a Warnertol basszak meg).

Ja igen, hat ezen meg meghasalok: http://index.hu/tech/blog/2009/05/14/kinos_pereskedes_ele_nez_a_google/

Csak engem emlekeztet kinosan a dolog a Pirate Bay-re? LoL.

Kenderes T · http://myspace.com/ztrmusic 2009.05.15. 11:42:39

Ráadásul hiába vehetsz friss, lédús narancsokat akár elvitelre is, hogyha a kedvenc narancsfacsaród csak a mellé adott narancsmegvevővel (amit utálsz) vett narancsokat tudja kifacsarni. Ezért rakod fel a rockbox.org/ nevű narancsfacsaró-firmware-t, amivel még a sarki közértben, megvevő nélkül vett (neadjisten onnan lopott) narancsokat is kifacsarja, sőt, uborkát is gyalul :)
A kötelezően belinkelendő xkcd pedig:
xkcd.com/548/

kutyacica 2009.05.15. 12:00:16

@Kenderes T: narancsfacsaro-firmware :D

ezt a rockboxot nem is ismertem. nem csoda, l0faszt se tudok az mp3 lejatszokrol kb :) kene mostmar nekem is 1. Te ztr, milyen eszervek szolnak az iPod Touch ellen?

Kosz az xkcd linket, nem jutott eszembe amikor irtam a posztot :)

Kenderes T · http://myspace.com/ztrmusic 2009.05.16. 14:07:40

A legfontosabb ellenérv, hogy nincs rá rockbox :) Nemtom, ha nem zavar az iTunes akkor semmi, max a bling-faktor.

kutyacica 2009.05.16. 14:54:34

@Kenderes T: tudtommal wine alol futtatva ra lehet venni az iTunest h szinkronizaljon touchal. De ha nem, az se akkora baj, legalabb hasznat veszem a desktopomnak :)

A bling-faktor meggyejgyzest nem ertem.. marmint, az hogy - nem pedig + ? :)
süti beállítások módosítása