Collaboration Tools Top10

2010.02.24. 22:33 | kutyacica | 3 komment

Címkék: top10 gep

Hejho,

Eleg jo kedvem van ma, egyreszt jo hirek, masreszt a szuper ido, harmadreszt az xkcd issue  (punch somebody in the face day! :)) miatt. Ezert gondoltam irok olyat amit mar regen, Top10-t.

Bar munkahelyem eddig nem sok volt, group projectekkel mar tele van az experience-padlasom, a hk-tol a mgt projectekig itt a GT-en. A sok-sok uj emberekkel unestablished kornyezetben valo egyuttdolgozas soran gyakran tamad igeny quick and easy collaboration eszkozokre. Ebben a posztban osszegyujtottem azokat, amiket en nagyon gyakran hasznalok, azzal a nem titkolt cellal h otleteket/velemenyeket gyujtsek hozzajuk! Fire away :)

Hajtas utan a listam.

1. Doodle
Minden programszervezo keresztapaja. Iszonyat egyszeru es intuitiv kezelofelulet, programok kozotti donteshez eppugy mint datum kivalasztasahoz tokeletes.

2. Whenisgood.net
Alert: a .com egy tok mas szolgaltatas. Na ez megint nagyon kiraly, hasonlit a doodle-hoz, csak eppen datumokon beloli idopontok belovesehez van kitalalva.

Az 1+2-nek nagy hatranya, hogy a security-ja nem igazan komoly: aki ki tudja talalni a random stringet, az maris latja a listakat/admin feluletet. Emiatt komoly projektben (= valodi munkahely) szerintem nem realis valasztas. Viszont nem igazan security aware application eseten abszolut fonyeremenyek, nem tudok hirtelen projektet az elmult 2 evbol, ahol legalabb az egyiket ne hasznaltuk volna.

3. svn
Good-old svn. Ha olyanokkal dolgozok akik ertenek kicsit a szamitastechnikahoz (= nem riadnak vissza barmitol ami nem csak point-and-click), mindig leveri a dropboxot. Hatranya, hogy magadnak kell felrakni, tehat kell egy szerver. Elonye, hogy nincs semmi korlat. ssl nelkul ne hasznaljatok soha! A dropboxhoz (lasd lent) hasonloan - velemenyem szerint - elsosorban kod irasahoz tokeletes, minden olyan fajlformatumhoz, ahol a verziokovetes specialis (pl. word dokumentumok) nem idealis. UNIX rendszereken alap command line, Windows-on a Tortoise SVN-t tudom ajanlani.

4. LaTeX
A LaTeX szep, a LaTeX jo, a LaTeX megkonyiti az eleted. Az a teny, hogy egyszeruen lehet kommenteket hagyni a szovegben a vilag legegyszerubb verzio kovetesi modja. Kiprobaltam sok mindent, de a LaTeX-ben tarolt, kulonbozo verziokhoz megfelelo reszek kikommentelesevel keszult curriculum vitae-nel egyszeruen nem tudtam jobbat talalni. (Foleg, hogy az ember 3 perc alatt tud hozza irni pl. python parsert, ami kommentalja-dekommentalja a megfelelo reszeket igy python latex_commenter.py -source file -comment_tags tags. Tenyleg, ezt megosszam a nagykozonseggel?) Szemelyes velemenyem az hogy oneletrajzot irni es verziokat fenntartani egyedul igy lehet ertelmesen anelkul hogy megoszulne az ember.

5. Dropbox
Az elso szolgaltatas a listan, ami tulajdonkeppen nem free, hanem freemium, ugyanis az ingyen verzioban csak 2G  helyed van. Aki nem ismeri, ez egy verziokoveto szolgaltatas. Tehat a dropboxba berakott fajlokon tudtok egyutt dolgozni, elerheted barhonnan es visszaporgetheted a korabbi verziokat. A dropboxban az a kurva jo, hogy barki tudja hasznalni, semmi sysadmin tudas nem kell a setuphoz/hasznalathoz. Szep egyszeru intuitiv webes felulet. Abszolut winner.

6. Office verziokovetes
Ennek az oriasi hatranya, hogy nincs ingyen es egyaltalan nem verziofuggetlen, ugyanis csakis MS Office on Windows verzioval mukodik. Minden massal (OS X platform, Open Office barmi) haklis a megjelenites. Megsem tudtam lehagyni a listarol, mert (sajnos?) nagyon sok dokumentum keszult wordben, igy meglenni nelkule eleg nehez. En a magam reszerol ugyan ha lehet a mar emlitett LaTeX szovegszerkesztes+svn+diff kombora szavazok, de lassuk be, a "valo eletben" (lasd pl mgt csoportmunkak) ezzel nem mesz messzire. Szoval ez amolyan kakukktojas a listan: egy perfekt vilagban nem hasznalnam, de a valosagban nem voltam meg nagyon nelkule a legtobb projekt soran.

7. Google Calendar
Szinten iszonyat hasznos idopont egyezteteshez. Valojaban egy olyan tool kene a whenisgood.net-be, ami kiexportal Google Calendarokat. basszus, lehet h tud is ilyet? Ennek utana kell neznem! A nagy hatul uto, hogy gmail account kell hozza, de a tobbsegnek ez szokott lenni. Igazan akkor hasznos, ha akad valaki aki hajlando osszeegyeztetni oket, altalaban 1-1 dologhoz jobban be szokott valni a whenisgood.net.

8. MediaWiki GoogleDocs
Igen, a wiki kurva jo. A SzaMa-ek altal csinalt vik-es tanulos wiki site a mai napig lenyugoz, nagyon sikeres kis project. Masik sikertortenet sajat tapasztalatombol a Karman Hibalista Wiki anno (tipikus epic fail: kesobb levetettek es herosz-driven bejelento lett helyette, drasztikusan is esett az egesz haszna). Szoval a Wikivel szerintem az egyetlen problema, hogy kell hozza buy-in. Olyan kornyezetben, ahol ez adott (pl. sch-sok a karmanban, akik a vik wiki miatt mar megszoktak; vagy egy munkahely ahol van ide rolloutolni), kurva jo lehet. Ahol nem annyira, ott nagyon nehez felporgetni szerintem. Ezert gondolom azt, hogy csak akkor hasznos, ha hosszabb tavu projektrol van szo. Egy csak-egy-vizsgahoz-dobjuk-ossze-a-megoldasokat dologhoz szerintem nem nyero, ha 0-rol indulnak az emberek vele. Mas tortenet, ha valakinek megvan a resource-ja hozza, hogy gyorsan feldobjon egy oldalt ahonnan uzemelteti.

Ha ezek nincsenek, igy, akkor jon a kepbe nalam a GoogleDocs; aminek en alapbol nem vagyok nagy fan-ja, de a wiki-hez kepest megvan egy nagy elonye: barhonnan elerheto es 0 a setup costja minden resource tekinteteben. Igen, mostmar az MS-nek is van versenykepes OL verzioja, amivel 1elore csak annyi baj van, hogy az emberek nem annyira ismerik. Ez nagyon fontos, mert az en tapasztalatom azt mutatja, hogy csakis az olyan toolok lesznek sikeresek a csapatmunkaban, amiket 1 perc alatt el tud sajatitani mindenki. Erre pedig a Google Docs rendkivul alkalmas.

9. SurveyMonkey
Mint a heti posztbol lattatok, ezt is eloszeretettel hasznalom. Sajnos megint csak freemium es az ingyen limitaciok tenyleg csak class mock-up project szintig hasznalhatoak (max. 100 kitoltes, nem lehet exportalni), de arra viszont meg tokeletes.

10. ?
A listan furcsa lehet a twitter/buzz/wave jellegu kozossegi kommunikacio szolgaltatas hianya. Furcsa dolog ez, mert a koremaileket mindenki utalja es konnyu bennuk elveszni viszont halal oket rendszerben szamon tartani. Valahogy ezek a mindenfele lehetosegek megse killer appok, ertsd nem hasznalja oket senki, es ha nem hasznalja oket senki akkor nem is jok semmire. (Clarification: nyilvan a twittert sokan hasznaljak, de abban a formaban hogy group kommunikaciot valositsunk meg azaltal hogy a csoport minden tagja kovet egy kulon @ourgroup-ot vagy hashtaggel en nem nagyon talalkozok vele. Pedig ez tok hasznos lehetne... szerintem a karakter limit itt a gond.)

Ha mar valamit valasztanom kell mint mukodo csoport toolt kommunikaciora, akkor a skype-ra szavazok, tapasztalatom alapjan infinite-szer tobb embernek van, mint gtalk, buzz, wave, twitter etc. accountja/hajlandosaga.

Ti mit gondoltok?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowjacket.blog.hu/api/trackback/id/tr841788140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereskényi Balázs 2010.02.24. 23:24:08

dropbox helyett lassan google docs, kezdenek ebbe az irányba menni.

kutyacica 2010.02.24. 23:33:23

@kereskenyi: ez erdekes, en abban a hitben eltem hogy a googledocsban csak meghatarozott formatumu dolgokkal lehet dolgozni. ez megvaltozott?

Kereskényi Balázs 2010.02.26. 22:35:05

@kutyacica: így van, pár hete (hónapja) tehetsz fel akármilyen fájlt, és sokmindenhez van webes viewer is. gondolom a verzókövetés sincs már messze.
süti beállítások módosítása