xyz's law

2009.05.14. 22:12 | kutyacica | 4 komment

Címkék: top10

Az ember jartaban-kelteben lepten nyomon belebotlik (hagyok idot ...) abba, hogy valamit egy random ficko torvenyevel magyaraznak. Tul a tudomanyos blablan, mindenkinek ismerosen cseng nyilvan Murphy vagy Moore torvenye, Occan borotvaja vagy a Pareto-elv. En csipazom az ilyesmiket, ezert - jobb dolgom nem leven - osszeszedtem a magam kedvenc 10 empirikus megfigyelesen alapulo torvenyet.

10. Amara torvenye kimondja, hogy a technologiai vivmanyokat altalaban kezdetben tul-, hosszu tavon viszont alabecsuljuk. Eredetiben "We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run."

9. Hanlon borotvaja adamrol arrol a seggfej ismerosodrol szol, akirol sose tudtad eldonteni, hogy ennyire hulye vagy ennyire szemet. A valasz: ennyire hulye. "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity."

8. Moyniham torvenye a szabadsagjogokrol tesz egy elgondolkodtatoan ertelmes megallapitast: "The amount of violations of human rights in a country is always an inverse function of the amount of complaints about human rights violations heard from there." Hogyha amerika es mondjuk burma osszehasonlitast vesszuk, akkor rogton jogosnak latszik.

7. Fitt torvenye az ergonimia teren ervenyes, az ember-szamitogep kapcsolatrol (human computer interaction, h hangzik ez ertelmesen magyarul? nincs kedvem gondolkodni rajta oszinten szolva), azon belul is a kijelolesi muveletek nehezsegerol tesz megallapitasokat. Ami azt illeti ez egy eleg tudomanyos dolog, szamomra az a kiragadott kovetkezmenye erdekes, h a sarokban levo dolgokat konnyebb megtalalni. Ennek egyenesagi kovetkezmenye az, h halal idegesito a notebookokon felcserelodo Fn es Ctrl billentyu.

6. Herblock torvenye szerintem leginkabb a filmsorozatokra alkalmazhato sikerrel es igy hangzik: "If it's good, they'll stop making it." Firefly fanok, szevasztok!

5. Greenspun 10. torvenyevel a top5-be erve kizarolag geek torvenyek vannak hatra. Fo erdekessege, hogy Greenspunnak ez az egyetlen torvenye, sajat bevallasa szerint azert adta neki ezt a nevet, mert igy konnyebb megjegyezni. Torvenye, melyet legnagyobb valoszinuseg szerint a blog olvasoi kozul senki nem fog ertekelni, igy hangzik: "Any sufficiently complicated C or Fortran program contains an ad hoc, informally-specified, bug-ridden, slow implementation of half of Common Lisp." A torveny erdekessege, h eleg sok kiegeszitest ert meg, tobbek kozott az infamous Robert Morris annyit fuzott hozza: "…including Common Lisp".

4. Egyik kedvenc security megmondo emberem, Bruce Schneier torvenye az informatikai biztonsag azon alapvetesere vilagit ra, amit az advisorom a masik oldalrol megkozelitve ugy fogalmaz meg, hogy "Never underestimate your adversaries. They will always be smarter and better equipped then you". Igy hangzik: "Any person can invent a security system so clever that he or she can't imagine a way of breaking it. "

3. A Linux megalkotoja, Linus Torvalds nevehez mindjart ket Linus Torvenye fuzodik, ebbol az amit o tulajdonit maganak nem olyan eredeti, ellenben a masik lenyegretoro es altalaban helytallo. Szimplan ennyit mond: "given enough eyeballs, all bugs are shallow". Akivel megtortent mar, h az istennek nem talalta a hibat, aztan a szobatarsa azonnal rabokott, az tudja mirol beszelek :)

2. A masodik helyezett nalam Arthur C. Clark 1. torvenye. A masik 2 is erdekes, de annyira azert nem h feltegyem a listara :) Clark szerint: "When a distinguished but elderly scientist states that something is possible, he is almost certainly right. When he states that something is impossible, he is very probably wrong."

1. Vegul a legkiralyabb empirikus megfigyeles annyira nerd, h meg xkcd is van rola. Nem is lehetne mas, mint Godwin torvenye, amely a kovetkezot mondja ki: "As a Usenet discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1." A Usenet ugyan mar nincs sehol, de a megallapitas tovabbra is igazolva latszik tetszoleges forumokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowjacket.blog.hu/api/trackback/id/tr811122313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edward_sch · http://www.himmel.hu 2009.05.14. 23:46:27

ez most annyira kurva jó volt, hogy bookmarkoltam. Godwin's law személyes kedvenc, a Hanlon borotvája pedig régi elméletem, csak nem tudtam ilyen szépen kifejezni soha. :)

Kenderes T · http://myspace.com/ztrmusic 2009.05.15. 09:00:42

Jaja szerintem is velős :) Nekem a kedvenc ilyenem, bár nem törvény, de a geek-faktor alapján simán befér ide:
"Handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
- Theodore Ts'o

kutyacica 2009.05.15. 09:44:49

@Kenderes T: :) Kivancsi vagyok Ts'o szerint akkor minek felel meg a C. C++-ban legalabb akarni kell ahhoz, h labon lodd magad (de szar ez igy magyarul..), C-ben meg azt se :)
süti beállítások módosítása