random xkcd - to drm or not to drm?

2008.10.13. 21:26 | kutyacica | 5 komment

Címkék: random gép

Érdekes h belenyúl a mai xkcd, pár hét múlva pont Digital Rights Management témában kell előadást tartanom. Bár az a publikáció a dolog security részével foglalkozik, úgy is mint van-e igazából létjogosultsága ennek az egész rejtsük el a kulcsot ügyesen a kódban ötletnek (nincs), maga a DRM mint elvi kérdés tök izgalmas szerintem.

Én a magam részéről azzal értek egyet, hogy az elvi célt nehéz megkérdőjelezni, ellenben maga a DRM jelenlegi irányvonala inkább káros mint hasznos. Nálam sokkal költőibb módon megfogalmazva:

 

 

Szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowjacket.blog.hu/api/trackback/id/tr90712323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egergo 2008.10.14. 23:37:45

Az alap hitvallásom az, hogy zenéért a koncerteken, filmért pedig a mozikban kell pénzt szerezni. Pornóért nem tudom, hogy hol :) De ha elfogadjuk azt, hogy az otthoni felhasználásért is fizetni kell, akkor vicces, hogy több a szenvedés a legaláis verziókkal, mint a törttel (lásd: Spore)

Jó ötlet még, ha olyat nyújtasz a megvásárolt termékhez, amit a kalózok nem tudnak. Internetes játék, csili-vili borító, csubakka sisak.

Amúgy meg leginkább kapják be a PRO-IP miatt. Faszék.

kutyacica 2008.10.15. 02:11:37

Na igen a pro-ipval is az a kibaszott nagy problema amire szerintem az xkcd faszan ravilagit, h meg ha az ember halal lawful akar lenni, akkor is a drm kb raveszi arra h kimasoljon.

Nekem az a velemenyem amugy, h ez az egesz DRM dolog egy hulyeseg, amikor minden film dvd minosegben letoltheto az internetrol gyakorlatilag azonnal. En mindig csak rohogok ezeken a kaloz ellenes reklamokon is a moziban. Marmint, ki a tokom vesz manapsag kaloz masolatot meg? Mondjuk en sose neztem meg mozifilmet hd-dvdn, szoval lehet mas lenne a velemenyem... csak valahogy ugy erzem h a dvd film megvetelehez kepest nem az keres alternativ megoldast, akinek telik arra a hazimozi rendszerre, ami miatt mar megeri a blu-ray, szerintem.

kuyacica · http://yellowjacket.blog.hu 2008.10.16. 18:49:29

@zooli: hmm ez erdekes! koszi, beveszem az eloadasomba.

@jani: kesz halal megfekudtem! hat ez kibaszott jo :))
süti beállítások módosítása