And the Oscar goes to...

2010.03.07. 19:13 | kutyacica | 42 komment

Meg friss es ropogos, beesett a postaladankba kedvenc vendegbloggerunk irasa a 2010-es Oscar galarol. Magam részéről drukkolok Tarantinónak, Jeremy Rennernek és annak hogy az Alec Baldwin-Steve Martin házigazda páros jó vicces legyen. Tobbet nem is tennek hozza, without further ado, ladies and gentlemen, I give you Vitvera Gábor.

 Hi all!
 
Egy éve írtam utoljára postot a Yellowjacket számára és természetesen az idei felkérésre sem tudtam nemet mondani. Ez lehet innentől rendszeres lesz, mert ahogy a jó Schönherzes megtanulta: amit másodszorra is megcsinálunk az már hagyomány. Téma természetesen a ma esti 82. Annual Academy Awards aka. Oscar díjátadó gála. Amire számíthattok pár fun fact, kritika és esélylatolgatás a jelöltekről, illetve egy ilyen live feed jellegű dolog az éjjel folyamán. Na vágjunk bele!
 
A gála menetével ellentétben én a nagy díjakkal kezdem és a kevésbé jelentőseket hagyom a végére, mert így remélhetőleg ha csak a feléig jutsz el akkor is a lényeget tudni fogod, arról nem is beszélve, hogy ha elalszol éjjel 4 körül, akkor a végeredményekről sem fogsz lemaradni :-D
 
Az év filmje kategóriában szerintem egyértelműen Avatar vs. The Hurt locker (Bombák földjén) párbajra számíthatunk. Szavazatok alapján esélyes még a Becstelen Brigantyk, de nem hiszem, hogy a kék pocahontast idén bármi megverheti. A párharc külön pikantériája, hogy James Cameron (Avatar) és a The Hurt Locker rendezője, Kathryn Bigelow 2 évig házasok voltak, szóval igazi válóperes hangulatra számíthatunk. Emellett most már biztosan az Avatar minden idők legtöbbet hozó filmje (2,5 mrd USD) letaszítva ezzel Cameron korábbi alkotását, a Titanic-ot (1,8 mrd USD) trónjáról.
 
Legjobb férfi főszerepre a legtöbben Jeff Bridges-t (Crazy Heart) tartják esélyesnek. Elég nagy szégyen, de az 5 jelölt film közül ezt az egyet nem láttam, de mivel a többi nem túl meggyőző, ezért itt hajlandó vagyok hinni a tömegnek. Még az is lehet estig megnézem és pontosítok. George Clooney is megkapta a megszokott éves jelölését egy újabb corporate hot-shot szerepért (lásd. 2008 Micheal Clayton), de szerintem idén is a nem nyert mosógépet kategóriába kerül. Btw mindenkinek ajánlom ettől függetlenül az Up In The Air-t (Egek Ura), igazi könnyed, szórakoztató film ami csak néhány elhaló kísérletet tesz arra, hogy komoly drámának álcázza magát. Az idén Nelson Mandelat alakító Morgan Freeman is elég megnyerő, bár ha jó filmet akartok a témáról akkor a Goodbye Bafana -t (2007) ajánlanám inkább.
 
Legjobb női főszerepre Sandra Bullock (The Blind Side) az esélyes, de mivel ez az első jelölése, ezért nem hiszem, hogy megnyeri, mivel elég régóta a pályán van, mégis ez az első komolyabb szerepe. Meryl Streep a befutó nálam, ugyanis elég régóta várja már a 3. szobrocskát: az utolsót még 1983-ban kapata és azóta ez lesz a 12. (!!!) jelölése, amiből 11 női főszerep kategóriában volt. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de 11 fekete után már a rulettben is igen csak érik a piros... Továbbá Meryl vitte el a Golden Globeot is.Emellett van 2 viszonylag new comer: Gabourey Sidibe (Precious) és Carey Mulligan (An Education), akik közül az utóbbival találozhatnuk majd az idei év egyik általam legjobban várt filmjében, a Wall Street 2-ben.
 
Mellékszereplők közül női kategóriában az Up In The Airből két hölgyet is jelöltek, de szerintem kevesek lesznek hozzá, ugyanis erős a mezőny nagyon. "Precious" anyját játszó Mo'Nique a legesélyesebb szerintem, bár a Nine musical jelölései közül ezt akár besöpörheti Penelopé Cruz "Carla" alakításával. Ami Penelopé ellen szól, hogy tavaly ugyan ebben a kategóriában nyert. Összefoglalva: Mo'Nique (Precious).
 
Férfi mellékszerepben Matt Damon az egyetlen aki megszorongathatja a Becstelen Brigantyk kegyetlen náci tisztjét alakító Christoph Waltz-ot, de nem tartom valószínűnek. Ez az egyetlen kategória, ahol Tarantino filmjét toronymagas esélyesnek érzem, a többiben sokkal erősebb a mezőny.
 
Legjobb rendező kategóriában elég éles a küzdelem ígérkezik a korábban említett Bigelow - Cameron pár között, de persze Tarantino is bármikor okozhat meglepetést. A Pulp Fiction 1995-ben nem volt elég a legjobb rendezésre, reméljük az Inglourious Basterds elég lesz. Cameron igazából kihozta a maximumot az Avatarból, de ha ő kapja kicsit csalódott leszek. Kicsit olyan lenne, mintha összekevernék a látványtervezést meg az operatőri munkát a rendezéssel. A Hurt Lockert pedig szintén esélyesnek érzem, mert ha nem tudja elvinni a legjobb film díját (már pedig nem valószínű) akkor a téma aktualitása miatt akár kaphatna is egy jelentősebb szobrocskát ebben a kategórián. Ez ígérkezik az este legizgalmasabb díjának, alig várom, hogy kiderüljön.
 
Külföldi filmkategóriában nem tudok nyilatkozni, itt általában inverz módon járok el: csak azt nézem meg, amelyik nyer. Sry.
 
Adaptált forgatókönyvek közül a District 9 és az Up In The Air az esélyesek, én az utóbbira fogadnék. Mind két filmnek tetszik a sztorija, de valamiért úgy érzem, hogy az ilyen lövöldözős sci-fi filmek nem szoktak nyerni (lásd. az Avatart pl nem is jelölték forgatókönyvre). Kicsit olyan ez, mintha a Függetlenség napja lenne Oscarra jelölve a forgatókönyvért.
 
Eredeti forgatókönyvnél Tarantino a torony magas befutó. Egyetlen valódi konkurense a The Hurt Locker szerzője, de mint korábban írtam ha jelentősebb szobrot akarnak adni a filmnek, akkor az a rendező kategóriában esélyesebb.
 
Animációs film kategóriában csak egy cím az, ami idén nagy hatással volt rám: Up. Most komolyan, Hercegnő és a Béka, wtf???
 
A továbbiakban mivel főleg a szakmai díjak maradtak csak felsorolás szintjén megemlítem a tippeimet, de ezeket azért ne vegyétek fixre:
 
Art direction: Avatar
 
Cinematography: Avatar
 
Costume design: Nine
 
Film editing: District 9
 
Makeup: Star Trek
 
Original Music: Sherlock Holmes
 
Original song: Crazy Heart (ezt érdemes meghallgatni aki szereti az ilyen countrys-gitáros cuccokat: https://www.youtube.com/watch?v=K7Jf2mcSplw)
Egy koometn youtuberól: "Beautiful! Doesn't matter whether he wins an Oscar or a Grammy, this stands on it's own as a triumph of the human heart. No award could do it justice."
 
Rövidfilmek: passz
 
Dokumentumfilmek: passz
 
Hangvágás: Avatar
 
Hang editálás: Avatar
 
Visual effects: Avatar
 
Összefoglalva az idei év legnagyobb nyertese az Avatar lesz aminek én őszintén tudok örülni. Bármennyire és úgy gondolják sokan, hogy Cameron új alkotása semmi másról nem szól, mint a gyönyörű látványvilágól és a 3D-ről én mégis úgy gondolom, hogy sokkal több van mögötte: sikerült megmutatni egy  DC-n, torrenten és kolihálón felnőtt generációnak, hogy igenis van még olyan film, amiért érdemes moziba menni! A történet sablonosságát lehet vitatni, viszont rengeteg olyan apró részlet/ötlet van (kezdve a mozgássérült főszereplőtől az állatokkal való összekapcsolódáson át) ami különlegessé teszi ezt a filmet. Egy szóban jellemezve (ahogy anno talán a Csillagok Háborúját jellemezhették) korszakalkotó alkotásról beszélhetünk amit sokáig emlegetni fognak. A The Hurt Locker biztosan nyerni fog 2-3 szobrot, hiszen az iraki háború az USA-ban egy mai napig aktuális téma. A harmadik nagy durranás pedig Tarantino II. világháborús mészárfilmje lesz, aki ismét megmutatta, hogy nincsenek lerágott témák és nem kell klisékből felépíteni egy filmet. Aki nem látta ne olvassa tovább, mert spoiler következik: Most komolyan; ki az aki egy II. világháborús film végén megöletheti Hitlert és a teljes német vezérkart? Only by Tarantino, well played sir! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowjacket.blog.hu/api/trackback/id/tr341816961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyacica 2010.03.07. 19:38:47

na elolvastam. mindennel egyetertek :) Tarantino megint megkapja a forgatokonyvet es bukja a direktori dijat szerintem. Ilyen ez az Oscar tenyleg

egy aprosagra ami most esett le, mivel az iment potoltam be az Up In The Airt, igy a youtube linkre kattintva ismeros volt a nev. Igen, a Crazy Heart dal szerzojenek es George Clooney karakterenek ugyanaz a neve (Ryan Bingham). Ez milyen mar :)

Monique es Waltz szerintem 100%. Bullockot nem irnam le, nagyon odaig vannak az akcentusaert, es baromi jo story, raadasul Iden a Ravens Oherrel rajatszas negyeddontoig ment, NFL rookiekent is igen jo a csavo eddig. Bar teny h Meryl Streep mostanaban barmi csinal azert nyer valami dijat.

Iden az animaciokkal nem vagyok kibekulve, az Upban es a Hercegnosben szamomra ket kozos dolog van: mind2tol sokat vartam es mindketton elaludtam.

Kulfoldi film kategoriaban szerintem a Weisse Band fog nyerni, ezt meg kene nezni. Bar elobb a Das Leben Der Anderenre kene idot forditanom.

Vegul pedig, tegnap lattam a Shutter Islandet, hat jol kibasztak a forgalmazok vele hogy attoltak az oktoberi premiert, DiCaprio biztosan kapott volna egy jelolest.

Amugy altalaban eleg eros evunk van szerintem, iden sokkal tobb jo filmet lattam mint pl. tavaly. Ja es vegul ket shout-out 2009 szamomra erthetetlenul mellozott filmjeinek.

1. Michael Mann Public Enemies-e; sokaknak (Viti) nem jott be annyira, de szerintem nagyon utos volt. Depp jo, a storyline jo, a zene meg a hangulat baromijo es szerintem a Collateral meg a Miami Vice kiserletezese utan most mukodott eloX igazan a digi camera.

2. The Informant! Hat ezt nem is ertem. Furcsanak talalom, hogy a Pacino-Crowe fele The Insider mekkora siker tudott lenni, ezt pedig teljesen mellozte az Akademia. But then again, eros a mezony.

(disclaimer: mind2ot repulon lattam, lehet nagykepernyon nem mukodnek :)

Ja es vegul big up a Zombielandben sajat magat alakito Bill Murraynek, az ev cameo-ja volt nalam :DD

kutyacica 2010.03.07. 19:43:12

@kutyacica: na megtalaltam a Public Enemies szamot amit annyira csipaztam. Ha mar szoba jott a country, tessek Otis Taylor:

www.youtube.com/watch?v=u4XjC6brdGc

legjobb :)

viti2 2010.03.07. 23:56:39

@kutyacica: Igen, ez a szám is hatalmas. Egyre inkább bejönnek az ilyen country számok, nem tudom mi lett velem.

Public Enemiesről tartom a véleményem, az Informant! viszont nekem is bejött, bár azért elég más, mint az Insider. Szerintem ez a film sokkal komolytalanabb, viszont az nagyon bejött, amikor Matt Damon narrátorként totál elkalandozik az aktuális mondanivalótól és ilyen abszurd hülyeségekről pofázik.
Ami még jó volt az idei felhozatalból az a Coen fivérek A serious man c. filmje, szerintem neked bejönne nagyon, mert elég sötét humora van.

kutyacica 2010.03.08. 01:02:11

@viti2: ja ez a serious man eleg jonak nez ki, de meg nem volt idom ra sajnos. valamikor tuti nezos lesz.

az Informanttal nem ertek egyet teljesen abban hogy komolytalan lenne. nekem pont ezert jott be, mert ugy "ultem be" ra, hogy azt vartam hogy ez full egy vigjatek lesz, ahhoz kepest meg eleg dramai vegulis a kimenetele a filmnek. azt teny hogy Matt Damon hulyesegei eleg szorakoztatoak :) de pont az a mesteri benne, hogy a vegere ertelmet nyer teljesen ez a sok apro baromsag amiket mond, ahogy kiderul hogy ezek a kenyszerkepzetei azok amikbol felepitette a maga nem letezo vilagat es tulajdonkeppen ezeknek az ismetelgetese egyfele onigazolast jelent szamara arrol hogy a kitalalt elete az igazabol valosag.

"and now for sg completely different" a shutter islandet megnezted mar?

viti2 2010.03.08. 03:05:20

wee, eddig 3/3

Legjobb férfi, legjobb animációs és legjobb eredeti zene.

viti2 2010.03.08. 03:18:19

Meg is van az első meglepetés. Legjobb eredeti forgatókönyv... wait for it... The Hurt Locker. Tarantino idén Oscar nélkül marad?

kutyacica 2010.03.08. 03:30:57

@viti2: na itt vagyok.. basszus Tarantino meglepett. Ezek utan nem sok eselyt latok a rendezesre - viszont annal tobbet a Hurt Lockernek. Lehet hogy tarol Bigelow?

bar vartam, de a Baldwin/Martin monolog eleg gyenge volt :(

kutyacica 2010.03.08. 03:34:30

btw. megint azt mondjak hogy 'the winner is', nem azt hogy 'oscar goes to'. Kivancsi vagyok ez a szemlelet (vissza)valtas most honnan jott.

kutyacica 2010.03.08. 03:37:15

kozben nyomulnak a nem tul kozponti dijak, best animated short, best docu, best short. itt altalaban egy vicces koszonobeszednek szoktam drukkolni hogy valami legyen, de ez iden elmaradt. tavaly a legtancos francia csavo eleg kiraly volt pedig :)

kutyacica 2010.03.08. 03:38:10

@kutyacica: na a vegere csak hogy lekevertek ezt az idos fazont LOL. na kozbe jo Ben Stiller avatar jelmezben, remelhetoleg ez jo lesz.

kutyacica 2010.03.08. 03:41:00

na, ujra ertelmes dijak - mask. Stiller nem volt rossz. Drukkolunk a Young V-nek...

viti2 2010.03.08. 03:41:52

Stiller rulez, ez nagyon beteg volt... Legjobb smink: Star Trek

kutyacica 2010.03.08. 03:46:26

nope.. Star Trek. Folytatothat az igazi verseny, jon Waltz mellett a masik elvileg lock, stock, barrell dij, supporting actress. Lassuk Monique is szoborra valtja-e toronymagas eselyes statuszat.

amugy megallapithato, hogy az oscar elott nagy viszhangot kapott "iden nincs idejuk koszono beszedet mondani" dologbol nem sok lett - valoban gyorsabbak, de azert megkoszoni mindenki mindenkinek igy is.

kutyacica 2010.03.08. 03:47:15

@viti2: na welcome back Viti :) at is adom a terepet neked ez jobban fekszik :D skype?

kutyacica 2010.03.08. 03:49:56

hopp elobb screenplay. na ez nem tom mi lesz. Push? vagy d9? utobbinak tudok orulni...

viti2 2010.03.08. 03:50:51

Legjobb adaptált forgatókönyv:Precious. Uhh, total miss.

viti2 2010.03.08. 03:52:51

What can I say? You can't get them , all, can you?

kutyacica 2010.03.08. 03:58:39

@kutyacica: na ez jol megy nekem pff. Akkor a D9 is dij nelkul marad szvsz.. a Preciousnek pedig meg van az elso!

Ez a csavo igazan szimpatikus volt ahogy meg volt hatodva. Jo hogy nem kevertek le. Morgan Freeman mert nez ugy ki mint aki karot nyelt vajon?

nna, Steve Martin: "I wrote that speech for him" Minden meg van bocsatva, ezen most fekudtem :DD

kozben honorary recipients, jol jonnek mert ez a (##*@&$! blog.hu nem hagy uj kommentet kuldeni just yet..

kozben Robin Williams felkonf es akkor johet a supporting actress. Lassuk Cruz vagy netan az Up In The Air behuzza-e a top eselyes Monique elott.

a komment tovabbra se akar elmenni, uh ez mindjart ki is derul.

kutyacica 2010.03.08. 04:00:29

na jo, blog.hu osszecseszte itt a dolgokat kisse. gyorsan kiapritom a feleslegeset, kozben Monique behuzta es mond is rogton egy remek kis beszedet, riszpekt.

viti2 2010.03.08. 04:01:39

Legjobb mellékszereplő: Mo'Nique (Precious). Jött a papírforma, ehhez nem tudok mást hozzáfűzni.

kutyacica 2010.03.08. 04:30:14

na, ugy tunik feltamadtunk!

es kozben igen nagy meglepetes - a Hurt Locker behuzta mind a ket sound edit/mixing dijat! Egyre nonek Bigelow, es talan-talan Renner eselyei. Ritka izgalmas lesz a rendezo/film dij.

kutyacica 2010.03.08. 04:32:32

kozben lemaradtunk a Horror filmeknek szentelt montazsrol, amit azzal kezdtek h a horror filmeket az exorcist ota nem dijaztak, majd mutattak tobbek kozott reszleteket a Baranyok Hallgattakbol, ami csak az 5 legfontosabb Oscart (film, rendezo, forgatokonyv, noi ffi) vitte el 91ben.. ekkora epic failt.

kutyacica 2010.03.08. 04:36:28

ja es a lenyeg kozben amibol kimaradtunk: a Young Victoria megnyerte a legjobb costume dijat :) Orulunk Babusom :DD

Steve Martin tovabbra is nyomatja a beszolasait, az Avatar meg elhoz vegre valamit - cinematography, ez nem lehetett kerdes.

kutyacica 2010.03.08. 04:45:35

emlekezes az elhunytakra szekcio. Az eloben eloadott enekszam nice touch. RIP Brittany Murphy, Patrick Swayze, valamint a fantasztikus Bacsó Péter és persze sajnos még sokan mások.

kutyacica 2010.03.08. 04:50:24

most valami tanc megy. nem figyeltem a felkonfra uh fogalmam sincs h ez hogy kapcsolodik es mihez, de cserebe eleg solid. valahogy ezek a best score-okra tancolnak talan v ilyesmi, igen errol lesz itt szo. veluk kellett volna forgatni a Fame remake-et, akkor jo lett volna.

kutyacica 2010.03.08. 04:55:07

megnyerte az Up, szvsz jogos, az Avatar zeneje felejtheto lett, legjobb kb. az Islandbol kolcsonkert trailer zene volt benne. na mondjuk most itt a visual effects, ezt ki se kene osztani, ez nyilvan az Avatare lesz.

kutyacica 2010.03.08. 05:06:16

@kutyacica: nyilvan, itt is van az Avatar behuzza.

Kozben Damon bejelenti a dokut, The Cove.

film, kulfoldi, rendezo, ffi/noi foszerep, vagas van meg hatra. its squeaky bum time Fergie mester szavaival elve :)

a kulfoldi a weisse band lesz. a noi szerintem inkabb Bullock mint Streep. A vagas-rendezo-film-ffit akar tarolhatja a Hurt Locker, vagy a ffi kivetelevel az Avatar. Tippem h az Avatar megkapja a vagast, Bridges behuzza Renner elott, a tobbit pedig betarolja a HL. Lassuk!

Vagjunk is bele, itt a vagas.

kutyacica 2010.03.08. 05:07:57

@kutyacica: lol, beirtam hogy vagjunk bele aztan fel sem tunt micsoda "remek" pun lett volna. kozben Tyler Perry probal poenkodni de nem megy, Martin menti snuggiben. and the winner is... Hurt Locker!!! Ez be fog huzni mindent!!

viti2 2010.03.08. 05:15:21

Na úgy tűnik visszatérünk... Mi a f### van a blog.hu-val?

viti2 2010.03.08. 05:15:58

Szerintem a továbbiak egyértelműen a rendezői díjon múlnak, a többi már abból következik.

kutyacica 2010.03.08. 05:24:25

@viti2: egyet ertek - nagyon ugy nez ki hogy duplazik, mar csak az a kerdes hogy a HL vagy az Avatar. Az eddigiek alapjan szerintem a HL-nek all a zaszlo. Na jon az altalam meg jobban vart dij, a ffi foszereplo. Tovabbra is szurkolok Rennernek, de szerintem ezt Bridges nem tudja nem megnyerni.

viti2 2010.03.08. 05:33:06

Következzen a férfi főszerep. And the Oscar goes to: Jeff Bridges!

Clooney arcára rá volt írva, hogy érzi, hogy nem nyerheti meg...

kutyacica 2010.03.08. 05:35:05

@viti2: well deserved. kedves szavak a szuleirol, kiraly azert ez a csavo na.

lassuk Bullock vagy Streep, aztan a nagy ?, Avatar vagy HL.

viti2 2010.03.08. 05:49:01

Forest Whitaker on stage. Imádom a csávót!!! And the winner is: Sandra Bullock!

Amit a precious főszereplőjéről mondtak az tényleg fergeteges. "Sitting on the academy awards in the same category with Meryl Streep... True american fairy tale"

Azért, hogy Sean Penn nem tagja az akadémiának elég vicces...

kutyacica 2010.03.08. 05:49:06

Sandra Bullock elhozta! Nna, ez emotional lesz.

kutyacica 2010.03.08. 05:54:20

na es akkor amire eddig vartunk. Cameron v Bigelow? Szvsz az h nem egy accomplished rendezo hanem egy tipikus "hollywoodi eros no" adja at, mar sign. ez Bigelow lesz (v tevedek, mint eddig egesz este :)

viti2 2010.03.08. 05:55:33

Erről a nőről sajnos mindig a south park jut eszembe...

Na jöjjön az este legizgalmasabb kérdése. Ki lesz az idei év legjobb rendezője?

És az Oscart kapja: Kathryn Bigelow. Meg van az Oscar történetének első női rendezője!

kutyacica 2010.03.08. 05:56:12

@kutyacica: hahh, valamit csak eltalaltam! Azert barhonnan nezzuk, ez igen nagy meglepetes h a HL ekkorat tarolt. Ezek utan nincs olyan hogy nem nyeri meg a filmert jarot. Vagy igen?

viti2 2010.03.08. 05:56:18

Na ez a eléggé a Hurt Locker irányába billenti a mérleget. Vajon tényleg kikaphat az Avatar? OMG!!!

viti2 2010.03.08. 06:00:26

És végül Tom Hanks kimondja a varázs szavakat: The Hurt Locker lett az év filmje!!!

kutyacica 2010.03.08. 06:05:39

@viti2: es ezzel zarul az este, nem semmi meglepetes hogy tarolt a Hurt Locker. Azt kell mondjam ezzel teljes a Star Wars parhuzam - mint arra emlekszunk, az Episode IV sem nyert anno (Annie Hall vitte el).

Viti, koszonjuk a felvezetot es a kommentelesed iden is; jovore veletek ugyanitt!

viti2 2010.03.08. 06:08:46

Hát mit is mondhatnék még. Lezárult az idei Oscar gála! Idén sem szűkölködtünk meglepetésekben a díjak tekintetében, illetve ismét egy hatalmas showt dobtak össze a srácok a Kodak színházban. Találkozunk egy év múlva, addig is nézzetek sok filmet, és akkor a gála főbb nyertesei számokban:

The Hurt Locker: 6 Oscar
Avatar: 3 Oscar
Inglourious Basterds: 1
Up: 2
Precious: 2
Crazy Heart: 1
TheBlind Side:
süti beállítások módosítása