Not A Big Deal?!

2009.02.17. 03:08 | kutyacica | 8 komment

Címkék: idiocracy

Napster, Kazaa, DC++... a (p2p) fájlcserélés történetét rendre kísérik a nagy horderejű jogi ügyek, a birodalmista copyright héják és a freedom-párti lázadók küzdelmei. Közben meg ahogy a mellékelt ábra mutatja, mindez általában a technológia megújulásához is szépen elvezet. Enter BitTorrent majd a mai nap: megkezdődött Svédországban a Pirate Bay elleni per.

A dolgot elég nagy csinnadatratta övezi és nem véletlenül: a tét akár két év börtön és $100,000 nagyságrendű pénzbírság vagy ha tetszik a hiper szabad torrentezés jövőjének kérdése.

Bár ahogy nemrég említettem én közvetlenül még az életben nem hasznosítottan a Pirate Bay szolgáltatásait az ilyen copyright infringement issue ügyek mindig lázba hoznak. Kíváncsi vagyok mi lesz, jó bonyolult az egész, ebből adódóan akkor pedig értelemszerű h egybites kérdéssé kell 1xűsíteni, ugye. Nem lopnál autót? Long live the Pirates? Segítség a szavazáshoz.

update: and big-brother-week continues. that's what I call change brave new world I can believe in, thank you very much. Na nem mintha a biased-ságommal az ellenvélemények kifejtésétől akarnék bárki eltántorítani, please feel free to comment.

update2: xkcd figyelőm jelenti, Randall Monroe-nak is copyrightos hete van,
újabb DRM gyöngyszem.

update3: http://blog.wired.com/27bstroke6/2009/02/piratebaywednes.html jaj lol joanyam, "ki hitte volna" hogy a jó öreg ha-nem-lenne-p2p-ezek-mind-megvették-volna-az-eredetit logika is előkerül ...

update4: Mik0zben a PirateBay pernek meg egy honapja van, odahaza sem restek az öltönyös kalózok jogvédők: egy újabb remekbeszabott szabályozás a magyar Comorrától, amit úgy ismerünk: Asva. Be. sza. rás. Kedves egészégére annak aki otthon vásárol elektronikai eszközt még mindig.

update5: id0kozben Randall Munroe is alkotott egy idevagot:

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowjacket.blog.hu/api/trackback/id/tr70947872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenderes T · http://myspace.com/ztrmusic 2009.02.17. 10:11:44

Persze izgalmas, meg thought-provoking, meg hajrá technológiamegújulás, de sajnos bármi is lesz a kimenetele, itthon úgyis máshogy fognak működni a dolgok...

...not :)

Kenderes T · http://myspace.com/ztrmusic 2009.02.17. 10:13:10

Persze izgalmas, meg thought-provoking, meg hajrá technológiamegújulás, de sajnos bármi is lesz a kimenetele, itthon úgyis máshogy fognak működni a dolgok...
kultplay.hu/2009/02/03/copyright_razzia_budapesti_szorakozohely
kultplay.hu/2009/02/05/jeszenszky_egyesulete_jarhat_jol_a_copyr

tech.blorge.com/wp-content/uploads/2008/08/home-taping-is-killing-music.jpg
...not :)

kutyacica 2009.02.17. 15:11:20

Omg ez egy vicc! Nem mondom h az RIAA szent, sőőőőt, de hát komolyan, dont't even get me started az artisjusszal meg a többivel, ami otthon folyik ebben a témában arra valóban ráillik - bár én általában nagyon nem szeretem ezt a fordulatot - hogy ilyen is csak otthon van.

Engem ami felháborít a magyar szisztémában az az, hogy alapból bűnözőnek néz mindenkit azzal, h olyan dolgok árába építi be ezeket a mocskos kis százalékokat, amik esetében semmi nem biztosítja, h törvénytelen anyagokat fogok rápakolni, amiben a legszebb az h odahaza a letöltés még mindig TÖRVÉNYES, így aztán gyakorlatilag lehetetlen megpakolni az iPodot illegál tartalommal a szó jogi értelmében.

Ugyanaz az elbaszott logika ami miatt Amerikában azokat a DMA megoldásokat kritizálják amik nem hagynák az embernek h a saját maga által megvásárolt jogtiszta médiáját backupolja, kiírja, átmásolja az mp3 lejátszójára etc.

1ébként érdekes a Bárány említése a cikkben, én időnként szoktam discoshitet hallgatni és igazából feszengek is attól amilyen stílusban meg szoktak nyilatkozni zeneletöltések témájában.

köszi a linkeket!

kutyacica 2009.03.06. 06:15:22

bump, bump. check the update.

kutyacica 2009.04.17. 17:27:45

es ha hinni lehet az index twittekre alapozott korai hiradasanak, akkor finoman szolva megdobbento eredmeny szuletett.

annyira, h csuklobol nem is akarom ezt kommentalni, de lehet lesz meg rola bejegyzes. barhogy is, a tortenetnek meg kozelrol sincs vege - mar ami a pert erinti, mert maga az ugy mar reges regen eldolt, csak a kiadok nem vettek meg ezt eszre.
süti beállítások módosítása