America votes

2008.11.03. 08:47 | kutyacica | 4 komment

Címkék: usa election08

This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes.

Igen igen, itt van május eljese november 4. és néggyel osztható évszám, vagyis elnököt választ az Amerikai Egyesült Államok. Nagyon politizálni nem akarok itt, ellenben összegyűjtöttem saját benyomásaimat mindarról, amit az elmúlt jópár hétben én érzékeltem az egészből.

update: a választás lebonyolításának szervezettségéről

1. Számomra a legszembetűnőbb különbség az volt, h a politizálás az egyetemi közegnek is természetes része volt így a kampány alatt. Mivel Georgia teljesen egyértelmű red state, így helyben kampányoló elnökjelöltekben sajnos nem volt szerencsénk - illetve ez csak a 2 komoly jelöltre igaz, ugyanis pár hete az egyetemen tartott előadást Bob Barr, a liberális párt jelöltje (ezt lehet páran nem tudják, de valójában itt is van egy rakás elnökjelölt. Viszonylag közismert liberális sirám ugye h Al Gore konkrétan Ralph Nadernek köszönhette vereségét). A kampány ennek ellenére is része volt a mindennapoknak. Sokan mászkálnak Obama/McCain kitűzőkben, pólókban, illetve a kocsikon ott figyelnek a bumperstickerek, a házak előtt meg a fűbe tűzbe a mindenféle táblák. Otthonhoz képest ez talán a legnagyobb különbség, itt egyáltalán nem számítasz politikai aktivistának attól, h felveszel egy ilyet magadra.

Az egyetemi jelenlétet tovább fokozta, h a football meccsek alkalmával is rendszeresek voltak a campus közepén felállított politikai standok (konkrétan persze csak republican) és viszonylag sokan reprezentáltak Jackets for McCain jellegű kitűzőkben.

Nekem a személyes kedvencem amúgy egy That One 08 feliratú tábla volt egy kertben, aki bekommenteli h ez melyik jelölt és miért az vendégem otthon egy sörre, ami szinten ingyen van ez olyan könnyű.

2. Nagyon érdekes, h a kampány legfelfokozotabb pillanataiban is mennyire komolyan veszik a jelöltek a humor/sport műsorokat mint kampányfelületet. Az elmúlt 2 hétben konkrétan a Saturday Night Live-ban fellépett (gyakorlatilag saját magát parodizálva) Sarah Palin és John McCain is, Obama szerdán adott interjút a Daily Showban, az utolsó estét primetime pedig nem máshol tölti a két jelölt, mint az ESPN monday night footballt felvezető műsorának interjút adva.

Ide kinálkozik még, h (a magyar helyzetet tekintve) bosszantó, h mennyire virágzik itt a political comedy, nem csak a Daily Show, Colbert Report report, de az összes talk show Lettermantól Lenóig élvezhető és intelligens humort bírt csinálni folyamatosan az egészből. Nálam az ide is belinkelt Palin rap vitt mindent.

3. A következő érdekes tanulság számomra az volt, hogy mekkora is a média hisztéria az egész körül. A legkomolyabb adók - nbc, fox news, cnn - gyakorlatilag semmi mást nem adtak az elmúlt hetekben, mint a kampány coverage-t. És az egész hihetetlen frenetikus, tele full nevetséges dolgokkal. A legjobb a 0-24 breaking news, mind1 h mi történik, az developping story. Aztán nagyon kemények ezek a kibaszott magic mapek amiken folyton rajzolják zoomolják meg bekeretezik h melyik állam melyik megyében melyik pollban ki hogy áll (kb olyan ugye, mint az időjárásjelentő néni ez). A full legalja mindennek pedig az állandó political analyst/strategist/anyámkínja státuszú szakértők végtelen sorra, akikből minden műsorban 1xre legalább 3 kell legyen és persze igazából semmi értelmeset nem mondanak. Az mondjuk jó benne, h legalább mégcsak nem is csinálnak úgy, mintha függetlenek lennének, helyette minden szakértő v democrat v republican.

A médiajelenléttel kapcsolatban ugyanakkor nagyon érdekes, hogy az általam tapasztaltak alapján miközben a a TV reklámok viszont nagyon sűrűek voltak, a politikai plakát fogalma mint olyan Amerikában ismeretlen. Ahogy korábban írtam, az emberek maguk kipakolják a saját signjaikat de köztéri plakát, falragasz nulla.

4. Egyébként általában elszomorító, h a végtelen coverage ellenére persze sose a lényegről beszélnek, hanem lényegtelen totál unissue-król, mint például h na akkor Palin mennyit költött a ruhájára kampánypénzből, vagy hogy kit hogyan regisztrált be az Acorn. Én magamtól azt gondoltam, h egy ennyire állandósult pártrendszerrel rendelkező országban a szavazók nagyon nagy része tényleg és bevalottan azért szavaz egyik vagy másik párttal, mert az adott párt által vallott nézetet osztja a klasszikus nagy issue-kban. Ehhez képest én úgy érzékeltem, a média hathatós közreműködésének köszönhetően itt is hihetetlenül lényegtelen baromságok alapján szavaznak sokan.

Ami mindent vitt, az természetesen ez az egész Joe the plummer történet, ami mióta berobbant a témába gyakorlatilag lelőhetetlenül és száz%-ban határozta meg a republikánus retorikát.

(Aki nem ismerné: Obamát egy kampány rally-n bekérdezte adásban Joe the Plumber, h miért jó ez h a tehetősebbeknek beemeli az adóját, mert hogy ő aggódik amiatt h végre sikeressé vált a vállalkozásában és erre most emiatt bűnhődne. Erre Obama kavaros válaszában többek között a Spread the wealth around kifejezéssel próbálta meg elmagyarázni a fairség elméletét, amire a két nappal későbbi elnöki vitában teljesen ráugrott McCain h belemagyarázza h kibújt a szög a zsákból, na ugye h a Demokraták nagy állam, adóemelés, újraelosztás pártiak. Aztán ebből persze napok alatt lett a republican campaign trailen Socialism, Communism és minden. A legemlékezetesebb pillanat ebből asszem ami született az volt, amikor Joe Bident egy iqnulla floridai műsorvezető bekérdezte h "akkor most Obama üzenete miben különbözik Karl Marxétól", mire Biden annyit tolt "Is this a joke? Are you joking?" és ezzel az interjúnak annyi volt.)

Ami még durva, ha a médiát annyira áthatja ez az egész, hogy konrkétan a kampány finishben már a reklámok is annyira a választás körül forognak, mint amikor kb. olimpia van és mindent a sporttal reklámoznak.

 

5. A végére hagytam (annyira h elsőre ugye kifelejtettem :) a választás megszervezettségéről szerzett benyomásaimat. Nos, bármilyen meglepő, ez egészen egyszerűen katasztrófa. Jól summázta Lou Dobbs: "We are the United States of America for Gods Sakes how come we can not get this right?"

Szóval két dolog:

a) Az egész szavazási procedúra hihetetlen körülményes. Először is ottvan ugye a regisztráció intézménye. Itt ugyanis az a helyzet, hogy nem ám csak elmész szavazni, hanem előtte be kell regisztráljál. De elvileg az életben csak 1x. És hogy ezt minek? Na ez vicces, mert ahány embert kérdezte, h megszondázzam direkt, annyian nem tudták igazából. Tippem szerint Gregnek van igaza, szerinte az egészben az a pláne, h ezzel a regisztrációval járul hozzá az amerikai állampolgár az olyasmikhez is, hogy jury dutyra behívják, ezért vannak olyanok akik inkább az egészből kimaradnak. Kíváncsi vagyok mi a valós ebben az ügyben mondjuk, ha Te tudod kommenteld be.

A másik halál gáz pedig a sorban állás. Jómagam minden eddigi alkalommal Budapest XI. kerületében szavaztam, szóval van fogalmam arról hogyan lehet megszervezni egy választást 2 millió embernek úgy h a sorbaállás minimális legyen. Ehhez képest valamilyen misztikus oknál fogva ebben az országban a szavazókörzetek elosztása/sűrűsége annyira szar, hogy a várható sorállás ideje állítólag 6(!!) óra lesz. Nem vicc, hat óra. Ennek megfelelően az egyik legforróbb téma volt a választás kapcsán a médiában ez és folyamatosan mennek a reklámok az early votingról: ugyanis (talán ez is új nekem az volt) az USA ~34 államában létezik az early voting intézménye, ami annyit tesz, hogy már egy hete fel vannak állítva az urnák és folyik a szavazás; egyes számítások szerint akár a szavazatok egyharmada is befolyhat mire egyáltalán kedd lesz. (Ugye ez a körülmény is feltehetően nagyon erősen Obama malmára hajtja a vizet, mert elvileg nov4hez közeledve erősödött McCain folyamatosan, de hát ezzel nem sokra megy azoknál, akik már leszavaztak.) A másik pedig ugye az Absentee Ballot, ami annyit tesz, h külön kérvényre lehetséges postai úton szavazni, visszaküldve egy kipostázott szavazólapot. Nekem az ismerőseim például egyetlen kívétellel (Greg) így szavaztak. Ennek ugye a fő értelme az, h itt viszont nem létezik az otthoni átregisztrálós máshol szavazós téma.

b) A választás biztonsága. Nos, ez egy nagyon érdekes téma ami engem különösen közelről talált meg. Rövid strory: ismert ugye hogy kétezerben Florida és ezzel az egész választás sorsa mintegy 500 szavazaton dőlt el és a történelembe vonultak be azok a kifejezések hogy butterfly ballot meg hanging chad. És persze jött a Help America Vote Act, 2002ben, ami gyakorlatilag kijelentette, h namost akkor bevezetjük az evotingot, mindenhol és mondjuk 2008ig legkésőbb. Az érdekelt cégek között pedig megkezdődött a versenyfutás, hiszen ez aztán természetesen egy igazi First To Market szituációt teremtett.

Az eredmény, természetesen ahogy lenni kell egy olyan ügyben, ami aprólékos biztonsági reviewt igényelne, nem maradt el, alig kerültek ki az első szavazógépek, máris jelentkeztek velük a problémák, ami addig fokozódott, hogy előbb Kaliforniában, majd Ohióban is elrendelt a helyi hatóság egy teljes, független top to bottom reviewt. A történetbe itt kapcsolódott be advisorom, Prof. Traynor, aki az ohiói vizsgálat, az EVEREST projekt egyik levezetője volt.  Ezért aztán nekünk megadatott a szerencse, hogy személyesen az egyik bennfentestől hallhassunk előadásokat erről az ügyről. És hát mit mondjak, az eredmény gyakorlatilag döbbenetes. Akit érdekel (simán emészthetőek), ezekben a cikkekben számolnak be a rendszerek valóban elképesztően brutális gyengeségeiről.

Miután jómagam ilyen felvezetést kaptam az evoting problémákból, persze már izgatottam vártam h ebből vajon lesz-e téma. Nos, lett, bizony a média is megtalálta magának az ügyet így az utolsó héten szinte minden nap volt sztory arról, h na most akkor megbízhatóak-e a szavazógépek vagy sem stb. A TIME magazin e heti címlapján például a Diebold (az egyik gépeket szállító cég) szavazó masinája szerepel, a főcím pedig: "Ten things that can go wrong on election day."

 

És hogy szerintem mi lesz? szerintem sokkal szorosabb lesz mint sokan várják, én úgy gondolom h ahogy eddig is, az undecided szavazók most is Obama ellen szavaznak majd és McCain besöpri a swing state-eket. Viszont a Fehér Házhoz valószínűleg ez is kevés lesz, véleményem szerint advisorom szűlő state-je, Pennsylvania behúzza ezt Obamának. Persze az is lehet h söprés lesz, de én nem így érzem.

Tessék iderakok egy szavazást azoknak akik végigszenvedték ezt, csak h bebizonyíthassátok mekkora liberal elitistek vagytok! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://yellowjacket.blog.hu/api/trackback/id/tr5746858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyacica 2008.11.03. 09:46:54

Szép volt ügyes volt, tiéd a mosógép :)
Dec 12 péntek AP be there!

Markert Laci · http://blog.markert.hu 2008.11.04. 13:52:01

- Ki McCain ellenfele?
- McAbel.
süti beállítások módosítása